Web Tasarım
Web site hızını arttırmak için en önemli 3 konu; Host Seçimi, Görsel Optimizasyon, HTML, CSS, JS Kod Hataları
Web site hızı günümüzde çok önemli bir konu haline gelmiştir. Bir sitenin ağır ağır açılması, yüklendiğinde görsellerin, videoların geç geliyor olması kullanıcının siteden hemen çıkmasına sebep olur. Bu sonuç ise web sitenizin Google Analytics tarafından tutulan istatistiksel bir veri olan hemen çıkma oranını yükseltir. Hemen çıkma oranı yükselen web siteler arama sıralamalarında gerileyerek performans kaybı yaşar. Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür diyorsanız bunun için web site hızı başlıca sebeplerden bir tanesidir.
Web siteniz çok yavaş yüklenmesine rağmen kullanıcılarınız siteden hemen çıkmıyor olsa da siteden alışveriş yaparken yaşadıkları kullanıcı deneyimi markanız için kötü bir izlenim yaratacaktır.
Web Site Açılma Hızında Host Seçiminin Önemi
Tercih etmiş olduğunuz hosting firması ve hosting paketleri site hızında çok önemli bir rol oynamakta. Bu konuda host paketinin limiti ve boyutları kadar hosting firmasının sunucu donanımları ve internet altyapısı da bir o kadar önemlidir.Çözüm ortağımız ve Türkiye’nin önde gelen firmalarından Turhost.com müşterilerine kesintisiz, hızlı ve güvenilir hosting (barındırma) hizmetlerini en kaliteli şekilde sunarak müşterilerini memnun ediyor. Üstün veri merkezi ve network altyapısına sahip olan Turhost.com ‘un tüm sunucuları Türkiye'nin tek Tier 3 veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır. Bu sunucularda garantili ve yüksek cpu limitleri kullanım imkanı sunmaktadır.
Web site trafiğinize göre ekonomik, kurumsal host paketleri ya da dedike sunucular tercih edebilirsiniz. Web site açılma hızınızın yüksek olması ziyaretçilerinize ultra kullanıcı deneyimi sunacaktır.
Web site hızı için host seçimi genellikle göz ardı edilen bir faktördür. Web sitenizde performans iyileştirmeleri yapmanıza rağmen siteniz hala yavaş ise host firmanız ile iletişime geçerek olası host paketinizin kaynak yükseltme imkanlarını görüşmelisiniz.
Host Özelliklerini Yükselterek Web Site Açılış Hızını Arttırma Yöntemleri
Sabit Disk
Veri toplamak için kullanılan iki tür disk vardır; SSD ve HDD. SSD diskler performans açısından çok daha üstün konumdadır. Web sitenizi standart hdd kullanan bir sunucudan, kat kat fazla veri aktarım hızına sahip olan SSD disk kullanan web sunucularında barındırılan hostinge taşıdığınızda web sitenizin açılış hızı artar. SSD kullanan sunucularda veri aktarımı daha hızlı olduğu için, hızlı açılmasını istediğimiz web sitelerinin hosting planlarını tercih ederken SSD Disk kullanılan sunucuları tercih etmeliyiz.
Ram
Web sitenizdeki çalışan dosyaların geçici olarak depolanmasını sağlayan, ön bellek depolama alanıdır. Ne kadar ram'e ihtiyacınızın olacağı web sitenizin içeriklerine, trafik yoğunluğuna göre belirlenir. Metin tabanlı web siteleri az miktarda ram bellek alanı kullanırken, resim ve videolardan oluşan web siteler daha fazla ram bellek alanı kaplar. Hosting firmanızdan ram kullanımını analiz ederek web site açılış hızınızı arttırmak için sahip olmanız gereken ideal ram bellek boyutunu öğrenebilirsiniz.
Bant Genişliği
Bant genişliğini bilgi akan bir boru hattına benzetirsek ve bu hat ne kadar uzun olursa, veri iletim sürenizde o kadar kısa olacaktır. Temel olarak, veri aktarımı bant genişliği tüketimidir.Hosting planınızda ne kadar bant genişliğine ihtiyacınız olduğunu gerekli hesaplamaları yaparak bulup hostinginizi ona göre seçmelisiniz.
CPU
Sunucunun sahip olduğu CPU, GHZ ve CPU sayısı web site açılış hızında aktif rol oynar.
Web Site Açılma Hızında Görsel Optimizasyonun Önemi
Web siteniz de ki görseller yeni kullanıcıları web sitenize çekme konusunda ne kadar büyük rol oynasa da eğer bu görseller iyi optimize edilmemişse web site hızınız yavaşlar ve gelen kullanıcı, sayfanızın açılmasını dahi beklemeyebilir. Bu durum kullanıcılarınıza olumsuz bir deneyim yaşatmaktadır. Sitenizdeki görselleri iyi optimize ederek web site hızınızın artmasına katkı sağlayabilirsiniz.Web sitenizde ki görselleri optimize ederken aşağıdaki durumlara dikkat etmeniz gereklidir;
- Web sitelerinde genellikle PNG ve JPG formatları kullanılır ve daha kaliteli olduğu düşünüldüğü için PNG çoğunlukla tercih edilmektedir. PNG ve JPG formatları arasında kullanıcı çok bir fark görmez ancak boyut olarak ciddi fark vardır. Bu sebeple JPG kullanmak web sitenize hız kazandıracaktır.
- Yeni nesil formatlar (WEBP ve SVG ) eski formatlara göre kaliteden ödün vermez ve düşük boyutlarda görsel oluşturmayı sağlar. Günümüzde ki tarayıcıların hemen hemen hepsi ile uyumlu olarak çalışmadığı için bu formatlara ileri zamanda geçilmesini tavsiye ederiz.
- Görsel boyutlarınızı dilediğiniz programları kullanarak küçültüp o şekilde yüklemelisiniz.
- Web site açılış hızı için web tasarım yapılırken kullanılan görsel boyutlarının 100kb altında olmasına özen göstermelisiniz.
Web Site Açılış Hızında Kod Hataları ve Gereksiz HTML, CSS, JS Kodlarının Önemi
Web sitenizde ki gereksiz kodlar da hızınızı yavaşlatan bir faktördür. Kodlama hataları genellikle ücretsiz HTML kodunda yaygın olarak görünür, bu durum web sitesi için oldukça istenmeyen bir durumdur. Kod hatalarına rastlamak istemiyorsanız öncelikle iyi bir tema seçmeniz gereklidir.
Site performansının artması için gereksiz kodların temizlenmesi gerekir. Ayrıca kodlar arasındaki fazla boşluklarda sitenin yüklenme hızını etkiler. Sayfa tasarımında bozulma olup olmadığını kontrol edip kodlamadaki bu tarz ayrıntıları en aza indirerek web sitenizdeki veri miktarını azaltabilirsiniz.
Web Sitenizde Sayfa Yükleme Hızı Nasıl Olmalıdır?
Google’a göre en iyi web sitenizdeki sayfa açılış süresiniz 3 saniyedir. Maalesef, birçok site bu süreye fazla uzakta, bu süreyi kısa tutmak ise sizin elinizdedir. Mobilde ise web sitenizin açılış sayfasının tam olarak yüklenmesi için ortalama 22 saniye geçmektedir.
Mobil sitenin yüklenmesi üç saniyeden uzun sürerse çoğu kullanıcı sayfa görüntüsü alamadan sitenizden çıkmak durumunda kalır. Buda büyük oranlarda kullanıcı kaybetmenize neden olur.
Web sitenizin hızını kabul edilebilir bir düzeye çıkarmak için çalışmalara başlarsanız hızlı bir web sitesi ve beraberinde mutlu kullanıcılara ulaşabilirsiniz.
Web Site Hızını Nasıl Test Edebilirim?
PageSpeed Insights API'si (PS) Google’ın geliştirdiği bir site hız testi aracıdır. Web sitesi hızını mobil ve masaüstü istemci cihazlar için test eder. Web site hızları hakkında bir iyileştirme raporu oluşturur.
Web sitesinin açılış hızı performansının nasıl daha iyi hale getirilebileceği konusunda size öneriler sunar ve yol gösterir.
Google ‘ın Web Site Hızı Testi Aracı :
Page Speed Insights : https://pagespeed.web.dev/
Tarih: 12-08-2022 Yazar: Kanyon Bilişim