CDN Nedir ve Avantajları Nelerdir?

CDN Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Web Yazılım

CDN, “Content Delivery Network” kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır ve Türkçeye “İçerik Dağıtım Ağı” olarak çevrilmektedir.

CDN Nedir ve Avantajları Nelerdir?


Bu kavram, bir internet sitesine ait içeriklerin en hızlı şekilde teslim edilmesini sağlamak gayesiyle, birlikte çalışan, coğrafi olarak farklı konumlara dağıtılmış bir sunucu kümesine denmektedir. CDN, coğrafi olarak dağıtılmış bir sistem olsa da beraber çalışan sunuculardan oluşmaktadır. En temel gayesi kullanıcılara internet içeriğini hızlı biçimde ulaştırmaktır. 

CDN Kullanmanın Avantajları

Web sitesi için CDN hizmeti alındığında, ağ üzerinden site içerikleri statik olarak CDN sunucularına kopyalanmaktadır ve bu sunucular üzerinden kullanıcılara içerikler iletilmektedir. Bu sayede statik içerikler optimize edilerek, ziyaretçilere bulundukları konuma en yakın noktadan hızlı bir şekilde ulaştırılmaktadır.

CDN servis sağlayıcısının konum, sıkıştırma ve optimize etme teknolojisi sayesinde web site hızı artmaktadır. Ayrıca CDN, SEO çalışmalarında önemli bir kriter olan web site hızını arttırdığı için arama motoru sıralama sonuçlarında görünürlük ve ilk sıralarda yer alma başarısı da artmaktadır.

Web sitesi ziyaretçi trafik yükü azalarak verilerin işlenmesinde sunucu kaynaklı gecikmeleri engellemektedir. Bu sayede hem giderler azalmaktadır hem de sunucu ziyaretçi isteklerine daha hızlı cevap vermektedir.
CDN, ileri güvenlik seçenekleri ile spam gönderimlerin ve DDoS saldırılarının web sitelerine ulaşmasını engelleyerek siteyi koruma altına almaktadır. Hızlı ve verimli bir CDN sağlayıcısı, özellikle farklı konumlardan yüksek trafik alan e-ticaret sitelerinin, rekabet üstünlüğü elde etmesini sağlayan bir sistemdir.

CDN Çalışma Mantığı

CDN içerisinde bir web sitesine ait veriler sadece ana sunucuda değil CDN ağında yer alan tüm yerel sunucularda barınmaktadır. Dünyanın herhangi bir yerinden bir kullanıcı web sitesini ziyaret etmek istediğinde, web sitesine ait tüm statik veriler, kullanıcıya en yakın sunucudan sunulmaktadır. Verilerin en yakın sunucudan yüklenmesi ile birlikte web sitesinin, dünyanın her yerinden hızlı yüklenebilmesi mümkün kılınmaktadır. 

CDN sahip olduğu tüm verileri, o web sitesinin esas sunucusundan çekmektedir. CDN çektiği verileri önbelleğine almaktadır ve bir internet kullanıcısı o verileri talep ettiğinde önbelleğine aldığı verileri internet kullanıcısına sunmaktadır. Bu ön bellekleme süreci dilendiği gibi ayarlanmaktadır ve ön bellekleme süresi sona erdiğinde orijinal sunucuya yapılan yeni bir istek ile birlikte taze veriler çekilmektedir.

CDN Kullanılması Gereken Siteler

CDN, büyük ya da küçük ölçekli tüm web siteleri tarafından tercih edilebilmektedir. Ancak genel olarak çok fazla içerik barındıran, global trafiği yüksek ve büyük hacimli siteler tarafından tercih edilen bir sistemdir. Elbette ki CDN kullanan tüm siteler CDN kullanmanın faydalarını gözlemlemektedir.
CDN hizmeti, e-ticaret, haber, oyun, video gibi gayelere hizmet eden internet siteleri için olmazsa olmaz konumdadır. Ayrıca finans kurumları ve devlet kurumları gibi güvenliğin en üst seviyede olmak zorunda olduğu siteler de CDN’in güvenlik imkanlarından yararlanmaktadır.


Tarih: 03-01-2023 Yazar: Kanyon Bilişim

Benzer yazılar

Önceki Yazı

CRM ve ERP Nedir?