Web Tasarım Yaptırmadan Önce Faydalı Bilgiler

Web Tasarım Yaptırmadan Önce Faydalı Bilgiler

Web Tasarım

Web tasarım hakkında tasarım yaptıracak kadar yeterli bilgiye sahip değilseniz; bu yazı size %100 faydalı olacak içeriğe sahip. Web tasarımın oluşumu ve kullanılan teknojiler hakkında bilgi sahibi olup, web tasarım firması seçimi yaparken nelere dikkat edeceğinizi öğrenip, web tasarım oluşum aşamalarını ve kullanılan teknolojileri önceden bilmek yapılacak web tasarımın markanızı doğru temsil edip etmediğini anlamanıza yardımcı olur.

Doğru Web Tasarım Firması Seçmenin Önemi

İstanbul’da web tasarım yapan ajanslar arasında firmanıza özgün web tasarım yapabilecek bir çok ajans bulunmaktadır. Her firmanın ekibinde bulunan uzmanların yapması gereken, sizin de kontrol etmeniz gereken başlıca özellikler ve önemli noktalar bulunmaktadır.

Örneklerimizde bir firmanın web sitesiymiş gibi örnekler verecek olsak da aynı şeyler kişisel tanıtım web tasarımlar için de geçerlidir.

Her ne kadar web uzmanları tarafından oluşturulan bir tasarım olsa da, sizin faaliyet gösterdiğiniz sektöre uzak, sektör hakkında tecrübesi olmayan kimseleri sitenin arayüzü konusunda sizin yönlendirmenizde büyük fayda var.

Web sayfanız üzerinden iletişime geçeceğiniz, tanıtım yapacağınız vs. kimselerin neyi görmesini istiyorsanız ya da siz bir ürün/hizmeti ne kadar ve hangi özelliğiyle sitenin üst kısmında alt kısmında ya da yan kısmında görmesinin daha faydalı olacağına siz karar vermelisiniz, ya da yapılan yapıyı kontrol edip sizin hitap ettiğiniz kitle için uygun mudur bunu denetleyerek web tasarımın amacınıza uygun olarak oluşmasını sağlamalısınız.

Web Tasarımın Oluşum Süreci

Bir web sitesi tasarlanırken sizin ihtiyacınıza özel olarak tasarlanmalı ve sayfa yapıları web sitenin kuruluş amacını yansıtan içeriklere göre ayarlanmalıdır. Dolayısıyla tasarım oluşturulurken sayfa yapıları doğru planlanmalı ve içerik iyi yerleştirilmeli. Öne çıkarılmak istenen önemli bir içeriğin oluşturulan sayfa şablonunda aşağılarda bir yerlerde küçültülmüş, daraltılmış veya sıkıştırılmış bir vaziyette yer alması o web tasarımın amacına ulaşamaması ve verilen ücret ne kadar az olursa olsun o web tasarım ücretinin karşılığının verilmemesi demektir.

Son Teknolojiye Sahip Web Tasarım

Her geçen gün gelişen teknolojinin etkileri web tasarım alanında görülüyor. Gelişen ve sürekli yenilenen kodlama dilleri sayesinde;

  • Web siteleri daha hızlı çalışıyor,
  • Cihazlara göre varyasyonlara bürünüyor,
  • Kullanıcılara kolay kullanım imkanı sunuyor,
  • Web tasarımda kullanılan içerikler arama motorları tarafından daha kolay taranıyor

internet kullanıcıları bu gelişmiş teknoloji çağında WEB ‘de aradıkları bilgileri zaman kaybetmeden bulmak istiyor. Dolayısıyla eski bir teknolojiye sahip yavaş açılan sitelerden, cep telefonlarından internette sürf yaparken mobil uyumlu olmayan (not responsive) bir web sitesinden, içeriği karman çorman yerleştirilmiş bir web tasarımından rahatsız olup, hemen siteden çıkarak tekrar arayışa giriyor. Bu da hem ziyaretçi kaybına hem de arama motorları tarafından web sitesinin arama  sonuçlarında daha sonlarda çıkmasına yol açıyor.

Bir web sitesinin sayfa açılış hızı optimize edilmiş olmalı, gerekiyorsa cache sistemi ile sayfa açılış hızında iyileştirmeler yapılmalıdır.

Günümüzde tasarlanan bir web sitesinin kesinlikle responsive özelliği olmalıdır ve cep telefonlarında, tablet pclerde, laptop ekranlarında, full hd monitör ve tv’ler de site yapısını korumalı ve sayfa yapısını bozmayan kodlamaya sahip olmalıdır.

İyi bir Web Tasarım, Ziyaretçileri tarafından navigasyon menülerine kolay erişilebilir olmalı, bir yazının başlığı okunabilir boyutta olmalı, yazıda kullanılan görsel net görülebilir boyutlarda tasarıma optimize edilmiş ve sayfalar arası geçiş butonları / linkleri her kullanıcının anlayacağı ve kolay kullanabileceği bir şekilde tasarlanmış olmalıdır.

Markayı Temsil Eden Kurumsal Web Tasarım

Bir markanın tanıtımı amaçlanarak hazırlanan bir web tasarım projesinde, hazırlanan tasarım ile hazırlanan site içeriği eşit dozda önem taşır.

Tasarım yapılırken, markanın kurumsal renkleri, tonları ve uyumlu diğer bir veya iki renk daha kullanılmalı. Markanın logosu ile sitede kullanılan renkler bir uyum içinde olmalı ve yapılan arayüz tasarımında bir konsept oluşturulmalıdır ya da markanın mevcut konsepti kullanılmalıdır. Zamanla o markanın web sitesini, mağazasını, reklamlarını gören kimselerde marka bilinci oluşarak markanın bilinirliği artacaktır.

Ayrıca renkler gizemli dünyalarında, insanlara psikolojik baskı uyandırarak otomatik kararlar verdirirler. Bu özelliklere sahip turuncu, yeşil, kırmızı, siyah gibi renkler web tasarım’da uygun yerlerde ve uygun şekillerde kullanılarak insanların tamam/iptal gibi uyarı butonlarında doğru yönlendirmelerini sağlamak gibi arayüzde kolaylaştırmalar sağlanabilir.

Markanın hizmet verdiği ya da ürün sattığı kitleye uygun olarak hazırlanan bir web tasarım, ziyaretçinin siteyi beğenerek site üzerinde daha fazla vakit geçirmesini sağlayacaktır. Bu etkenin sizinle iletişime geçme / alış veriş yapma gibi faydalarının yanı sıra, sitenize ziyaretçi yönlendiren arama motorlarının siteniz üzerinde aradığını bulduğu şeklinde bir sonuç çıkaracağı için web tasarımdan kaynaklı arama sonuçlarına da faydası dokunacaktır.


Tarih: 12-01-2022 Yazar: Kanyon Bilişim

Benzer yazılar

Önceki Yazı

Ekonomik Web Tasarım