SSD Disk Nedir?

SSD Disk Nedir?

Teknoloji

SSD disk nedir sorusu, özellikle gelişen teknoloji ve çağımızın da hızlı biçimde ilerlemesi dolayısıyla sık sorulan soru çeşitlerinden biri oldu.

SSD Disk Nedir?

Az önce de belirttiğimiz gibi teknolojinin akıl almaz ve önlenemez gelişimi ile veri depolamak için geçmişte kullanılan sabit disklerin yerini hızla SSD diskler aldı. SSD diskler, günümüzde veri depolamak için kullanılan aygıtlara verilen addır. SSD diskler, sabit diskler yerine kullanılabilmeleri, işletim sisteminin daha hızlı çalışmalarını sağlamaları, uygulamaların hızlı biçimde yüklenmesini sağlamaları ve veri aktarımını kolaylaştırmaları nedeniyle günümüzde kullanıcılar tarafından oldukça ilgi görüyor. SSD disklerde bulunan flash kısımları, içinde saklanan verilerin uzun süre depolanabilmesini ve korunması sağlayarak kullanıcılara verilerini güvenli bir şekilde depolama şansı verir.

SSD Diskler Nasıl Çalışıyor?

Bilindiği üzere SSD disklerin amacı temel olarak hard diskler ile aynı. Kişiler, dosyalarını uzun vadeli kullanım için saklamak istediğinde SSD diskler kullanılıyor. SSD disklerin, hard disklerden farkı ise "flaş bellek" denilen bir tür bellek birimini kullanıyor olmasıdır. RAM'e de benzetebileceğimiz bu depolama birimi, RAM'in tersine elektrik kesildiği zamanlarda dahi veriyi tutmayı başarıyor.

Harddisklerde ise manyetik diskler ve bir okuma kafası söz konusu. Bunu plakları çalmakta kullandığınız pikaplara benzetmemiz yanlış olmaz. Kasanın veri okuyup yazması için disk üzerinde doğru konuma gitmesi çok önemlidir. Veriler çoğu zaman dağınık biçimde yazıldığından kasa, tek bir dosyayı okumak için bile pek çok kez konum değiştirmek zorunda kalır ve doğal olarak bu işlem oldukça uzun zaman alır.
SSD disklerde ise veriyi saklamak için elektriksel hücrelerden faydalanma söz konusu. Bu hücreler, "sayfa" denilen bölümlere ayrılıyor ve veriler bu alanda korunaklı biçimde saklanıyor. Disk üzerinde yer alan sayfalar bir araya gelerek blokları oluşturuyor. SSD disklerine katı hal denmesinin nedeniyse hareketli parçalarının var olmasıdır.

SSD diskler, yalnızca bir bloktaki boş sayfalara yazmayı sağlar. Harddisklerde ise veri, herhangi bir yere, herhangi bir zamanda yazılır. Yani verinin üzerine yazmak, harddisk kullanımında çok daha kolaydır. SSD disklerde belirli sayfalarda yer alan üzerine direkt olarak yazılma söz konusu değildir. Yalnızca boş alanlara kayıt söz konusudur. SSD disk nedir ve nasıl çalışıyor soruları bu biçimde cevaplanır.


Tarih: 27-12-2022 Yazar: Kanyon Bilişim