DNS Nedir? DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

DNS Nedir? DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Teknoloji

DNS nedir, DNS ayarları nasıl değiştirilir gibi sorular, internet ortamında çok fazla zaman geçiren kişiler için sıradan sorulardır.

DNS Nedir? DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Bilindiği gibi DNS; Domain Name System kavramının kısaltmasıdır. DNS, maksimum 256 karakter olacak biçimde alan isimlerinin ifade edilmesi için kullanılan kısaltmadır. Sistem, makine ve kullanıcılar arasında etkileşim kuran DNS, IP adreslerinin yerine domain kullanımı gerçekleştirir. Bu işlemle IP adresine ihtiyaç duymadan internette gezinmek mümkün olur. Herhangi bir siteye ulaşmak istenilince DNS, ilgili sitenin internetin hangi alanında olduğunu çözerek doğru adrese erişimini gerçekleştirir.

Teknik açıdan DNS; internet dünyasını, sanal dünyayı bölümlemeye, adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, internet ya da özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için dağıtılmış bir adlandırma sistemine denir. İnternet ağını oluşturan her birimin yalnızca kendine ait bir IP adresi vardır. Bu IP adreslerini akılda tutmak imkansızdır. DNS bu noktada ortaya çıkar ve alan adlarının karşılığını çözerek iletişimi gerçekleştirir. 

Bazı sitelerde DNS dolayısıyla gezinmek mümkün olmaz. Bu durumda herkes DNS değiştirme yoluna yönelir. DNS değiştirme işlemi her cihaz için farklılık gösterir. Dolayısıyla cihaza uygun yol araştırılmalı ve DNS o yol ile değiştirilmelidir.

DNS Neden Değiştirilir?

DNS nedir, DNS ayarları nasıl değiştirilir soruları yanıtlandıktan sonra neden DNS değiştirilir sorusu da yanıtlanmalıdır.

İnternet adresleri ilk çıkışlarında ülkelere göre birbirinden ayrılmıştı. İlgili alan adlarının barındırıldığı DNS sunucularına yönlendirme işlemi yapılarak IP adresleri çözümlenecek biçimde yapılandırılır. Sonrasında ise '.edu', '.gov', '.com' gibi alan adlarına ayrımlar yapılmaya başlandı ve bugüne kadar pek çok farklı uzantılar gözlendi.
Kullanıcılar internette dolaşırken, alan adlarını yazarak siteleri saniyeler içerisinde görüntülerler. Bu iletişim kurulurken aslında altyapıda IP adreslerini aklında tutan DNS sistemleri işleme başlar.

Kullanıcılar internette gezinirken bazen tarayıcı görüntülenememe sorunlarıyla da karşılaşır. Bu gibi problemlerin bazıları DNS sisteminden kaynaklanır. Bu noktada işletim sistemine ya da modeme DNS girişi sağlayarak, farklı DNS sunucuları üzerinden iletişim kurmaya devam edilir. Diğer bir yandan bazen DNS sunucuları oldukça geç cevap verir ve iletişim yavaşlar. Bu noktada iletişimin daha hızlı olması için de farklı DNS sunucularını tercih etmek işe yarar.


Tarih: 22-12-2022 Yazar: Kanyon Bilişim

Benzer yazılar

Önceki Yazı

Siber Güvenlik Nedir?

Sonraki Yazı

SSD Disk Nedir?