Dijital Marketing Terimleri

Dijital Marketing Terimleri

Dijital Pazarlama

Dijital pazarlama, firma ya da markaların dijital ortamlardaki pazarlama süreçlerini kapsamaktadır. Farklı isimler ile de bilinen bu alan, içerisinde yazılım terimleri ya da internet terimleri ile karşılaşılmaktadır.

Dijital Marketing Terimleri

Bu sektör içerisinde bulunan ya da yeni giriş yapan kişilerin, bazı pazarlama terimleri hakkında bilgi sahibi olmaması normaldir. Ancak her geçen gün gelişen bir sektör olması ile bilinirliği artan dijital pazarlama alanındaki terimleri öğrenmek ve internet terimleri nelerdir sorusuna cevap bulmak oldukça faydalı olacaktır.

Hedef Müşteri (Buyer Persona)

Hedef müşteri, mevcut müşterilerin pazar araştırmasına ve gerçek verilerine dayanarak ideal müşterin yarı-kurgusal bir temsiline denmektedir. Pazarlamacıların hedef kitlelerini tanımlamasına yardımcı olmaktadır. Satış temsilcilerine de potansiyel müşteri adaylarını anlamalarına yardımcı olmaktadır. 

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate)

İnternet sitesini ziyaret eden bir kullanıcının, siteyi açıp okuduğu ilk sayfa dışında başka bir sayfaya yönelip yönelmemesi, “hemen çıkma” olarak isimlendirilmektedir. Müşterilerin kaçının, girdikleri sitede ilk sayfayı inceledikten sonra ayrıldıkları ise “hemen çıkma oranı” olarak kabul edilen değerdir.

Açılış sayfası (Landing Page)

Açılış sayfası, genel olarak pazarlama kampanyaları dahilinde hazırlanan ve ziyaretçileri potansiyel müşterilere dönüştürmeyi hedefleyen sayfaya denmektedir. Dijital pazarlamada açılış sayfasının amacı ziyaretçileri dönüşüm oranını arttırmaktır.

Tıklama Oranı – TO (ClickThrough Rate – CTR)

Dijital pazarlamanın en önemli terimlerinden biri olan CTR, yani Tıklama Oranı, bir reklamı tıklayan kullanıcıların reklamı görüntüleyen kullanıcılara yapılan oranıdır. Tıklama Oranını hesaplamak için tıklama sayısını gösterim sayısına bölmek gerekmektedir.

Dönüşüm Oranı (Conversion Rate)

Siteye gelen ziyaretçilerin, istenilen hedefe ulaşıp ulaşmadığını ölçen başarı yüzdesine dönüşüm oranı denmektedir. Dönüşüm oranını bulmak için öncelikli olarak sitede belirlenen bir dönüşüm hedefinin olması gerekmektedir.

Satış Başına Maliyet (Cost Per lead – CPL)

CPL, Türkçede müşteri başına maliyet teriminin kısaltması olarak kullanılmaktadır ve reklamcılık alanında bu talep başına düşen maliyeti işaret etmektedir. Online pazarlamada bir fiyatlandırma modeli olarak kullanılmaktadır. Ayrıca reklam verenler bu satış ya da tıklama için değil; potansiyel satış için ödeme yapmaktadır.

Müşteri Edinme Maliyeti (CAC)

Müşteri edinme maliyeti, bir müşteri elde etmek için ne kadar para harcanacağı anlamına gelmektedir. Bir işletmeye müşteri kazandırmak için gereken bu maliyet, potansiyel müşteriler ile ilgili tüm harcamaları, reklamları, teşvikleri içermekte olan terimdir. 

Tıklama Başına Maliyet –TBM

TBM,  reklam verenlerin web sitelerine ya da sosyal medyaya yerleştirdiği reklamlar için, reklamın aldığı tıklama sayısına göre ne kadar ödeme yapacağının bir istatistik çeşididir. 

Anahtar Kelime Performansı (Keyword Performance)

Anahtar kelime performansı, hedef kitlesinin arama motorlarında aradığı kelimeleri ve kelime öbeklerini bulma sürecine denmektedir. Kişiler işletmeleriyle ilgili olarak aradıkları yüksek değerli anahtar kelimeleri ve amaçlarını belirledikten sonra arama stratejilerini optimize etmektedir.

Etkileşim Oranı (Engagement Rate)

Etkileşim oranı, içeriğin hedef kitle tarafından ne kadar algılandığını göstermektedir. Etkileşim oranını etkileyen faktörler kullanıcıların yorumları, beğenileri ve paylaşımları biçiminde sıralanmaktadır. Oluşturulan içerikle etkileşimde bulunma sayısının gösterim sayısına bölünmesiyle hesaplanan bir değerdir.


Tarih: 05-01-2023 Yazar: Kanyon Bilişim