Bir Logo Nasıl Tasarlanır?

Bir Logo Nasıl Tasarlanır?

Logo Tasarım

Logosu olmayan marka hayal edebiliyor musunuz? Edemezsiniz çünkü logosu olmayan bir marka yok! Bir marka yaratırken müşterilerinizin üzerinde ilk etkiyi yaratacak olan şey logodur. Markanızı yaratma aşamasında sizi ilk yansıtacak olan şeyin logo tasarımınız olduğunu unutmayın.

Her marka kendisini en iyi yansıtacak logoya sahip olmak ister, peki bu nasıl olacak en iyi logo sizi mi bulucak yoksa siz o logoyu bulmak için aylarınızı mı harcayacaksınız. Cevap Hayır! sizlere en baştan sona bir marka logosu nasıl yaratılır adım adım anlatacağız.

Bir Logo Nasıl Tasarlanmalı?

Markanız için logo tasarımı aramaya başlamadan önce kendinize sormanız gereken sorular vardır, önce bu soruların cevaplarını bulmanız gerekiyor. Bu izleyeceğiniz yolda size rehberlik edecektir.

  1. Neden Bir Logoya İhtiyacınız Var?
  2. Marka Kimliğinizi Tanımlayın
  3. Nasıl Bir Logo İstediğinize Karar Verin
  4. Rakip Firmaların Logo Tasarımlarını İnceleyin
  5. Logo Tasarımda Kullanmak İstediğiniz Renkleri Belirleyin
  6. Doğru Yazı Fontu Seçin
  7. Tasarımcınıza Aklınızdaki Tasarımı Anlatın
  8. Logo Tasarımındaki Seçenekleri Değerlendirin
  9. Seçtiğiniz Logonuz İle Markanız Hazır

1. Neden Bir Logoya İhtiyacınız Var? 


Markanızı dış dünyaya tanıtmak için nasıl bir isim veriyorsanız o ismin birde akılda kalıcı ve ilk görüldüğünde hafızalarda yer edici bir logosu olmalıdır. Logo tasarımı markanızın en önemli parçasıdır. Müşterilerinize sizi ilk olarak logo tasarımınız ile tanıyacaktır. 

Logo tasarımınız sizin görünür yüzünüz olacak ve markanızı her alanda temsil etmeye devam edecektir. Sosyal medya hesaplarınızda, web sitenizde, ürünlerinizin etiketinden tabelanıza kadar logo tasarımınız her alanda sizleri gösteren en önemli öğe olacaktır. 

Profesyonel logo tasarımı iyi bir ilk izlenim bırakarak rakiplerinizden bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.





2. Marka Kimliğinizi Tanımlayın


Logo tasarımı markanız için en önemli unsur olsada, markanızı oluşturmaktaki asıl amacınızda marka kimliğinizi belirler. Markanızı oluşturmaktaki amacınızı doğru bir şekilde analiz ettiğinizde logo tasarımında neye ihtiyacınız olduğunu anlayacaksınız. Marka kimliğinizin temeline inmek için kendinize şunları sorabilirsiniz;

  • 1.Neden Böyle Bir Marka Yarattım?
  • 2.Markamızın Misyonu ve Vizyonu Nedir?
  • 3.Bizi Özel Yapan Nedir?
  • 4.Rakiplerimizden Farkımız Nedir?
  • 5.Markamızı En İyi Tanımlayacak 3 Kelime Nedir?

3. Nasıl Bir Logo İstediğinize Karar Verin


Markanızı nasıl bir logo temsil etsin istiyorsunuz, logo tasarımında hangi figürlerin,yazı karakterlerinin kullanılmasını istiyorsunuz? Logonuz nasıl olmalı? bu soruları kendinize sorduğunuzda aldığınız cevaplar sizi doğru logoya götürecektir. Markanızı en iyi siz biliyor içeriği hakkında en doğru bilgiye siz sahipsiniz bunu en iyi tanımlayacak olan kişide sizsiniz. Markanızı doğru bir şekilde anlatır ne istediğinizi bilirseniz en doğru yoldan doğru bir tasarıma ulaşmış olursunuz. Markanızı için bir nasıl logo tasarımı istediğinize karar vermeden önce kendinize şu soruları sorun;

  • Hedef Kitleniz Kim? 
  • Markanızın Nasıl Bir Duygu Uyandırmasını İstiyorsunuz?
  • Müşterileriniz Logonuza Baktığında Ne Hissetmeli?

4. Rakip Firmaların Logo Tasarımlarını İnceleyin


Rakiplerinizi analiz edin. Rakiplerinizin nasıl bir yol izlediğini, logolarındaki tasarımlarda neler anlatmak istediklerini inceleyin. Sizi rakiplerinizden ayıracak bir tasarım her zaman önde olmasınızı sağlar. Aynı sektördeki logo tasarımlarını inceleyin. Rakipleriniz ile aranızda sizi öne çıkaracak bir farkınız olsun. Rakiplerinizden birçoğu aynı çizgide kurumsal bir logo tasarımına sahipse belkide sizin eğlenceli bir logo tasarımına sahip olmanız onlardan farklı bir bakış açısına sahip olduğunuzu gösterir.




5. Logo Tasarımda Kullanmak İstediğiniz Renkleri Belirleyin


Logonun rengi duyguyu aktarır. Logo tasarımınızdaki renk markanızın rengi olacaktır sektörünüz ne olursa olsun karşı tarafa vereceğiniz enerji bu renk sayesinde olucaktır. Örneğin; güven duygusunu hisettirmek için müşterinize mavi renk doğru bir seçenektir, mavi renk çoğu zaman çoğu zaman güven ve gücü temsil eder bu doğrultudaki logo tasarımınız ilk izlenimde vermek istediğiniz duyguyu karşı tarafa geçirecektir. Seçtiğiniz rengin karşı taraf için güçlü bir etki yarattığını unutmayın.




6. Doğru Yazı Fontu Seçin

Logonuzu tamamlayacak olan olan yazı fontu seçimide renk seçimi kadar önemlidir. Logo tasarımızdaki yazı fontu marka kimliğiniz, seçtiğiniz renk ile beraber kullanıldığında doğru yola sizi ulaştıracaktır.

Yazı fontlarında sınırsız seçenek var gibi görünsede siz ne istediğinize karar verdiğinizde seçeneklerden çoğunu elemiş olucaksınız. Kısa olarak yazı tiplerini incelediğimizde logonuz için size en uygun olan yazı fontu ailesi hakkında fikir edinmiş olursunuz. Bazı yazı fontlarını incelersek;



Serif Yazı Tipleri

Serif yazı tipleri, logonuzun klasik ve üst düzey görünmesini sağlayabilir. Şerifler, harfin sonundaki küçük “ayaklardır” ve bu onları biraz daha eski moda gösterir. Çok yönlüdürler ve her türlü tasarımla harika görünürler, ancak özellikle eski, zarif veya klasik tasarımlarla çok daha iyi görünürler.

Sans Serif Yazı Tipleri

Sans-serif yazı tipleri, modern ve temiz bir görünüm için mükemmeldir. Serif yazı tiplerinin harflerin (ayakları olarak adlandırılır) küçük ayaklara sahip değiller, bu da onları çok şık ve basit gösteriyor. Sans serifleri çoğunlukla modern yazı biçimleri olarak kabul edilir. Futura ilk popüler sans serif düşkünüydü ve kısa bir süre sonra Helvetica gibi diğer yazı tiplerini takip etti.

El Yazısı Yazı Tipleri

Zarif kaligrafik yazı tiplerinden rahat ve gerçekçi yazı tiplerine kadar, orada çok büyük bir çeşitlilik var. El yazısı ile logonuzun daha bireysel görünmesini sağlayabilirsiniz.

7. Tasarımcınıza Aklınızdaki Tasarımı Anlatın

Yukarıdaki adımlardan sonra artık nasıl bir logo istediğiniz hakkında bilgi sahibi oldunuz ve bu bilgiyi profesyonel olarak bu işi yapan kişilere aktarabilirsiniz. Bu bilgiler doğrultusunda sizler için en iyi logoyu profesyonel ellerden çıkmasını bekleyin.

8. Logo Tasarımındaki Seçenekleri Değerlendirin

Markanız için yapılan farklı logo tasarımlarını inceleyin ve logoya baktığınızda gerçekten sizi heyecanlandırıyor mu? bu logo benim markam için en iyisi mi diye? sorularınızı sorun. Bu sorunlarınızın cevapları doğrultusunda size sunulan farklı seçenekleri değerlendirerek markanız için sizin içinize en çok sinen ve size en yakın logo tasarımı artık sizin olacaktır.

9. Seçtiğiniz Logonuz İle Markanız Hazır

Artık hazırsınız ! Logo Tasarımınız Hazır ! Mükemmel logonuzu kullanmaya başlayabilirsiniz. Marka kimliğinize en iyi şekilde logo tasarımınızı uyguladığınızda sizinde artık görünür bir yüzünüz olacaktır. Markanızın ihtiyaç duyduğu her alanda logo tasarımınızı kullanarak hafızalarda yer edinin.


Tarih: 20-01-2022 Yazar: Kanyon Bilişim