Alan Adı (Domain) Nedir?

Alan Adı (Domain) Nedir?

Web Tasarım

Tüm bilgisayarlarda verileri saklamak için belli bir depolama alanına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç web sitesi kurulumunda da geçerli olmaktadır. Web sayfasında yer alan doküman gibi dosyaların depolanması için 7/24 hizmet veren bir alan gerekmektedir. Buna da teknik literatürde "sunucu" olarak isimlendirilmiştir.

Alan Adı (Domain) Nedir, Web Alanı (Hosting) Nedir?

Web alanı, kişi ya da kurumlara ait olan web sitelerinin kesintisiz olarak hizmet vermesine imkân sağlayan sistemdir. Bu hizmet vasıtası ile web sitesine veri girişi gerçekleşmektedir, domain tanımlamaları sağlanmaktadır ve web sitesi yayına hazır hale gelmektedir. Web alanı hizmetinin diğer adı da "barındırma" olarak bilinmektedir. Alınan web alanı hizmeti sayesinde web sitesine ait dosyaları güvenli bir alanda muhafaza etmek mümkündür. Böylece bireyler web sitelerine günün her saatinde ulaşabilmektedir.

Alan Adı Nedir?

Herhangi bir web sitesine girerken o web sitesinin IP adresi ile ilgili alana bağlanmak gerekmektedir. Söz konusu IP adreslerinin herkes tarafından bilinmesi ve akılda tutulması söz konusu değildir. Bu sebepten dolayı alan adı kavramı geliştirilmiş olup, insanların IP adresi yerine alan adı ismi ile web sitesine bağlanması sağlanmıştır.

Alan adı, en geniş ifade ile web sitesinin adı ve adresidir. Kullanıcılar web sitesini bu alan adı ile tanımaktadır. Farklı web sitelerinin aynı alan adını kullanması söz konusu olamamaktadır. Söz konusu alan adları IP adresini kullanarak karmaşık kodlar ile web sitesine bağlantı sağlamaktadır. Bu IP numaraları uzun olduğundan insanların bu numaraları hatırlaması da zor olmaktadır.

Alan Adı Tescili Nasıl Yapılır?

Alan adı tescili adımları;

Alan adı sorgulaması,

Sorgulanması sonucunda kayıt işlemini gerçekleştirmek istenilen alana adın girilmesi,

Arama sonuçları arasında adres belirleyerek kaydetme butonuna basılması 

biçimindedir.

Yapılan arama sonucunda müsait değil biçiminde açıklaması olan adresler, daha önce farklı kişi veya kurumlar tarafından alınmıştır.

Alan Adı Çeşitleri

Günümüz itibariyle dünya genelinde internet kullanıcı sayısı 4.1 milyarı bulurken, kayıtlı alan adı sayısı 342.4 milyona ulaşmıştır. 

Web sitelerini ulaşılabilir kılan alan adları genel ve ülke kodlu olmak üzere iki ana kategoride sınıflandırılmaktadır. gTLD; ülke bağımsız tüm internet kullanıcıları tarafından alınabilen alan adlarıdır. En yaygın kullanılan genel alan adı çeşitleri;

com: Ticari organizasyonlar için üretilen çeşittir. Günümüzde %43.59'luk bir oranla tüm siteler tarafından kullanılan en yaygın alan adı türüdür.

net: Network (ağ uzantısı) altyapıları için olmakla beraber herkes bu alan adı türünü alabilmektedir.

org: Organizasyon için üretilmişse de herkes tarafından kullanılabilen alan adı çeşididir.

biçiminde sıralanmaktadır.

Alan Adı (Domain) Transferi Nedir?

Alan adı transferi, bir başka firmadan tescil edilmiş alan adınızın domain tesciline aktarılması işlemine denmektedir. Transfer işlemini başlaması için alan adını kayıt edilen firmadan transfer kodu alınması ve alan adı kilidinin açık duruma getirilmesi gerekmektedir.

Transfer işlemini müşteri yönetim panelindeki alan adı transfer menüsü altından başlatmak mümkündür. Transfer işlemi başladıktan sonra alan adının whois bilgilerinde yer alan e-mail adresine gönderilecek iletilere onay verilmesi gerekmektedir. Transfer tamamlandığı zaman alan adı ile ilgili tüm işlemleri müşteri yönetim panellerinden gerçekleşmektedir.



Tarih: 25-11-2022 Yazar: Kanyon Bilişim