2022’nin İlk Çeyreğinde Startup Verileri

2022’nin İlk Çeyreğinde Startup Verileri

Teknoloji

Startup Center, Türkiye'deki startup yatırımlarına ilişkin son raporunu yayınladı. Veriler, 2022'nin ilk 3 ayında 61 girişimin 1,28 milyar dolarlık yatırım aldığını gösteriyor. Bu paranın Türkiye'deki girişim sahnesinde büyük etkisi var. Ancak bu yatırımın daha küçük yatırımlara olumlu mu yoksa olumsuz mu etki ettiği net değil.

2022’nin İlk Çeyreğinde Startup Verileri

CB Insights, 2022'nin ilk çeyreği için girişim yatırımlarını detaylandıran bir rapor yayınladı. Rapor, dünya genelinde yatırımlarda %4,5, özellikle Türkiye'de %38'lik bir düşüş olduğunu gösteriyor. Bir önceki çeyreğe göre yatırımlarda düşüş olsa da bir önceki çeyreğe göre hala 8 kat artış var. Küresel olarak, toplam yatırım miktarı bir önceki çeyreğe göre %19 azaldı.
Türkiye, bu çeyrekte 4 şirketin toplam 1,2 milyar dolar almasıyla startup yatırımlarında artış gördü. Bunun temel nedeni 20 milyon dolar ve üzeri yatırımlardır. Ekosistem tarihindeki en yüksek çeyrek olan bu çeyrek, 4 girişimin yatırım tutarının çoğunu artırdığını gördü ve 20 milyon dolardan az alan firmaları eklediğimizde toplamda 77 milyon dolar getirdi. Girişim başına ortalama yatırım 25,5 milyon dolardı.

2022’nin İlk Çeyreğinde En Çok Yatırım Alan Startuplar

Türkiye'de en çok yatırım alan sektörler yemek dağıtımı, oyunlar ve yapay zeka oldu. Gıda dağıtımındaki dev yatırımın 768 milyon doları Getir'e gitti. Şirket, 2022'nin ilk çeyreğinin sonunda değeri 10 milyar doları aşan bir başlangıç anlamına gelen bir decacorn oldu.

2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'de en çok yatırım alan şirketler Getir, Dream Games, Insider, Spyke Games, EsayCep, Midas, Metaverse Game Studios, Fomo Games, Revel Games, Clickme Live, Düşyeri ve Ödeal şirketleri oldu.
En Çok Yatırım Tohum Aşamasına

2022'nin ilk çeyreğinde en çok yatırım tohum aşamasındaki şirketlere yapıldı. 36 girişim ilk yatırımını aldı ki bu çeyrekte yapılan tüm yatırımların yüzde 59'u. 2021 yılında ise tüm yatırımların yüzde 87'sini tohum yatırımları oluşturdu. Bu fark, 2022 yılının ikinci çeyreğinde ileri aşama yatırım sayısının 3'ten 4'e çıkmasından kaynaklanmaktadır.

Tohum aşaması yatırımları, bir önceki çeyreğe göre artış göstererek toplam yatırımların yüzde 8,3'ünü oluşturuyor. Ortalama yatırım tutarı da 2 kattan fazla arttı. Erken aşama yatırımlar ise hem toplam yatırım tutarında hem de ortalama yatırım tutarında düşüş göstermiştir. İleri aşama yatırımları, ilk çeyrekteki toplam yatırımın yüzde 90'ı olan yaklaşık 1,15 milyar doları oluşturuyor.

Son dönemde yapılan bir analize göre bir önceki çeyrekte yapılan yatırım adet ve miktarında düşüş yaşandı. Bu analiz, bu düşüşü toplam yatırım sayısında bir önceki çeyreğe göre yüzde 38 oranında azalmaya bağlamaktadır. Orantılı bir azalma olsa da burada anlamlı bir fark yok. Örneğin 10 milyon dolar ile 50 milyon dolar arasında yapılan yatırım sayısında sadece yüzde 16,7'lik bir azalma var.


Tarih: 15-12-2022 Yazar: Kanyon Bilişim

Benzer yazılar

Sonraki Yazı

Siber Güvenlik Nedir?