SSL Sertifikası Nedir? Önemi Nedir?

SSL Sertifikası Nedir? Önemi Nedir?

Web Tasarım

SSL sertifikası sitelerin güvenli olduğunu ve rahatça sitede dolaşılarak alışveriş yapılacağını kullanıcılara göstermektedir. Ayrıca SSL sertifikası sayesinde hem site sahibinin bilgileri hem siteyi kullanan kişilerin bilgileri yani gönderilen ve alınan bilgiler koruma altında olacaktır.

SSL Sertifikası Nedir? Önemi Nedir?

SSL sertifikası olan bir site üzerinden online alışveriş yapılıyorsa hem müşterilerin bilgileri korunacak hem siteye gelen müşteri sayısı artacaktır. Siteler üzerinden anket yapılıyorsa ya da bilgi toplanıyorsa, SSL sertifikası bu bilgilerin gizliliği için gerekmektedir. SSL sertifikası varsa kullanıcılar güven duyarak bilgi paylaşımında bulunacaktır. Bu sayede ziyaretçilerin site sahibine karşı olan sadakati yükselecektir.
SSL sertifikası almak için başvurulduğunda SSL sertifikası sağlayan kuruluş kişileri kontrol ederek sertifikayı verecektir. Bu yüzden SSL sertifikasına sahip olmak kişilere daha profesyonel bir görünüm kazandıracaktır.

SSL Sertifikası Nedir?

Günümüz internet çağıdır ve internet ortamından yapılan alışverişler her geçen gün artmaktadır. Buna paralel olarak internet üzerinden yapılan dolandırıcılık olayları da sürekli artış göstermektedir. Dolayısıyla da SSL sertifikaları zorunlu bir hale gelmektedir.

Sıklıkla karşılaşılan bu kavrama Secure Socket Layer yani Güvenli Giriş Katmanı ismi verilmiştir. SSL protokolü sayesinde sitelerde güvenle dolaşmak mümkündür. Çünkü protokol tüm web sunucularıyla tarayıcılarında desteklenmektedir. 

Google Chrome Güvenli Değil Uyarısı

Google bir süredir insanlara ziyaret ettikleri web sitelerin güvenli olmayabileceği konusunda uyarma konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. Chrome’un kullandığı başlıca kriter, bir sitenin HTTP karşısında HTTPS kullanarak güvenli olup olmadığıyla ilgilidir. İlkini kullanan bir web sitesi;

Chrome’un bunu yapmaya başlamasının en ana sebebi, web site sahiplerini daha güvenli HTTPS protokolünü kullanmaya teşvik etmek istemesidir. Bu ve çeşitli diğer teşvikler sonucunda son birkaç sene içerisinde HTTPS adaptasyon oranında ciddi sıçrama yaşanmıştır.

biçiminde bir uyarı vermektedir.

Uzunca bir süre için HTTP internet tarayıcıların web sunucularıyla veri alışverişi için kullandığı protokol olarak kullanılmıştır. Bu protokol türü şu an bu alanı okuyabilmeyi ve sitenin geri kalanını görebilmeyi sağlayan protokoldür.

Problem şu ki, HTTP güvenlik açısından ideal olmaktan oldukça uzaktır. Diğer yandan HTTPS ise, giriş yapılan web sitesiyle kurulan bağlantıyı şifrelemektedir. Başka bir deyişle, ziyaretçileri ve bilgilerini çok daha güvende tutmaktadır.

SSL Sertifikasının SEO için Önemi

Google tarafından yapılmış olan açıklama ve öngörülerde sürekli olarak dile getirilen SSL sertifikası hakkında detaylı bilgi sahibi olmak önemlidir. Özellikle SEO için alınan SSL sertifikalarının öneminden söz etmek gerekmektedir.

Bilindiği üzere SSL sertifikası site ve ziyaretçi arasında kişisel bilgilerin, gizli verilerin, şifre ve kredi kartı gibi önemli bilgilerin şifrelenmesini sağlayan sistemdir. Son zamanlarda Google tarafından güvenlik çalışmalarına yapılan önlemi düşünürsek SSL’in siteler için bir eksik olduğu kanısına varmak mümkündür. Hele ki son zamanlarda SSL sertifikaların günden güne düştüğünü gördükçe alınmaması için bir neden bulunamamaktadır.


Tarih: 21-12-2022 Yazar: Kanyon Bilişim