HTTP Önbellek Yöneticisi Nedir?

HTTP Önbellek Yöneticisi Nedir?

Teknoloji

HTTP önbellek yöneticisi nedir sorusu, web sitesi bulunan ya da web sitesi kuracak olan kişilerin aklında yer alan bir soru türü.

HTTP Önbellek Yöneticisi Nedir?

Web sitelerinin performansı, kullanıcılarına göre, trafiği ve isteklerine yanıt verme özelliği ile belirlenen bir değerdir. Önbellek yöneticisi de içerisinde olmak üzere, uygulanan çeşitli araçlar bu performansa destek verir.

HTTP önbellek yöneticisi sitelerin genel işleyişini iyileştiren bir sistemdir. Önbellek, daha önce bir web sayfasında yapılmış ve daha önceden toplanmış olan isteklere verilen yanıtlar kümesi biçiminde açıklanır. Bu yanıtların her birine bir kimlik anahtarı eklenmesi söz konusudur ve her anahtar birbirinden oldukça farklıdır.
Bir talebin daha önceden tanımlanmış bir tanımlama anahtarına eş değer durumda olması, kaynak sunucuyu tekrar aramadan anında yanıt almayı mümkün kılar. Bu sebeple web sitesinin sorularına cevap bulmayı kolaylaştıran ve sitenin hızını arttıran bir uygulamadır.
İki tane farklı önbellek kategorisi vardır. Bunlar;
Özel önbellekler,
Paylaşılan önbellekler
biçimindedir.

Özel önbellek; tek bir kullanıcıya karşılık gelen önbellektir. Belirli bir kullanıcı tarafından http aracılığıyla indirilen belgeleri ifade eder. 

Paylaşılan önbellek; daha sonraki bir oturumda birkaç kullanıcı tarafından kullanılabilmeleri için önceki isteklerin yanıtlarını depolayan önbellek çeşididir.

HTTP Önbelleği Neden Önemlidir?

HTTP önbellek yöneticisi nedir sorusunu yanıtladıktan sonra bu uygulamanın neden önemli olduğu ile ilgili soruları da yanıtlamamız gerekir. Sitelerin multimedya dosyaları gibi çok sayıda içeriği vardır. Bu içerikler; resimler, videolar, ses kayıtları, komut dosyaları ve yazı tipleri biçiminde örneklendirilebilir.

Bu içerikler genellikle büyük alan kaplar ve her istek için indirilmesi oldukça uzun zamanları alır. Bu sebepten dolayı da blogların ya da sitelerin yükleme süresi normale oranla daha fazla olur.

Bekleme süresi sonucunda ziyaretçiler kaçınılmaz olarak sinirlenir ve siteye ulaşım daha az başarılı seviyelerde kalır. Dolaylı olarak da site sahiplerinin işletmeleri ve itibarları için olumsuz düşünceler oluşur.
Böyle durumlarla karşı karşıya kalındığında, daha hızlı bir yükleme süresi için, indirilecek kaynakları azaltmak ve böylece kullanıcı isteklerinin yanıt süresini kısa sürelere çekmek söz konusu. HTTP önbelleği hizmeti, bu kısaltma etkinliğine yardımcı olan sistemdir.


Tarih: 27-12-2022 Yazar: Kanyon Bilişim

Benzer yazılar

Sonraki Yazı

CPU (İşlemci) Nedir?