Cloudflare Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Cloudflare Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Web Yazılım

Cloudflare, internet sitesi sahiplerinin en büyük ihtiyaçları arasında yer alan hız ve yüksek performans konularında etkili bir hizmet sunan bir uygulamadır.

Cloudflare Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Ziyaretçileri kontrol eden ve bu sayede site güvenliğini maksimum seviyeye çıkaran bir sistem olarak ön plana çıkmaktadır.  ABD merkezli bir şirket olan Cloudflare; internet güvenliği, içerik dağıtımı, alan adı ve sunucu konularında hizmet vermektedir. Kişiler sitelerinin güvenli ve hızlı bir biçimde yayınlanabilmesine imkân tanıyan sistem, bazı özellikleri ile de siteleri %30 oranında hızlandırmaktadır. Yine bu uygulama, siber saldırılara karşı da etkili olan bir servistir. Bu sayede ticari sitelerde de rahatlıkla kullanılmaktadır.

Cloudflare Kullanmanın Avantajları

Cloudflare’in herkes için hızlı, güvenli ve daha iyi bir internet ortamı oluşturma misyonunda en önemli artılarından biri CDN işlevidir. Cloudflare’in CDN’si yerleşik önbelleğe alma modülüne sahiptir. Böylece her ziyarette sayfa sunucu tarafından sıfırdan yeniden yüklenmek zorunda kalmamaktadır. 

Cloudflare CDN, bir web sitesini ziyaret edenlerin en yakın Cloudflare sunucusuyla iletişim kurmasına izin vermek suretiyle sitelerin yüklenmesini hızlandırmaktadır. Günümüzde özellikle uluslararası odağı olan web siteleri için bu işlem kesinlikle gerekmektedir.

Cloudflare ile sadece belirli sayfaları önbelleğe alınabilmektedir. Özel kurallar oluşması mümkündür ve belirli bir içeriğin ne kadar süreyle önbelleğe alınacağına karar vermek de imkan dahilindedir. Bu, sunucuya daha az istek gönderilmesi ile sonuçlanmaktadır. Böylece dolaylı olarak daha az kullanılan bant genişliği sebebiyle daha fazla tasarruf edilmektedir.

Cloudflare Çalışma Mantığı

Cloudflare’ın gücü, sahip olduğu devasa sunucu ağında yatmaktadır. Ağ, 200’den fazla yeri kapsayan 93’ten fazla farklı ülkeye yayılmıştır. Bunlar hem veri önbellek sunucuları hem de büyük ölçekte bir güvenlik duvarı görevi görmektedir.
Teknik açıdan, barındırılan bir web sitesi bulunuyorsa, yapılması gereken tek şey Cloudflare‘a kaydolmaktır. Kayıt işleminin ardından, sitenin kontrol panellerine ekleme işlemi gerçekleşmektedir. Bu işlemden sonra, sitedeki veri segmentleri, Cloudflare sunucularında dünyanın çeşitli yerlerinde önbelleğe alınmaktadır.

Bir ziyaretçi site için bir istekte bulunduğu zaman, Cloudflare web sitesiyle aynı anda iletişim kurarken onlara en yakın konumdan önbelleğe alınmış verileri göndermektedir. Bu, genel olarak ziyaretçilerin, talebi doğrudan web sitesine yapılmasından çok daha hızlı bilgi almaya başlamasını sağlamaktadır.

Cloudflare Kullanılması Gereken Siteler

Web sayfası olan, performansını ve güvenliği artırmak isteyen herkes Cloudflare kullanabilmektedir. Bu, wordpress blogları, e-ticaret siteleri, kişisel web siteleri, şirket web siteleri vb. tüm siteler olabilmektedir.

Cloudflare web sitelerinin performansına olumlu açıdan bir katkı yaptığı için SEO çalışmaları yapan web sitelerinin, hizmeti bu bağlamda da değerlendirmeleri gerekmektedir. 

Arama motorları genel olarak arama sıralamalarında site hızını dikkate alınmaktadır. Cloudflare, site performansını düzenlemek için birden fazla özellik sunmaktadır. Düzenlenen performans sonucu web siteleri daha kaliteli hale gelmektedir.


Tarih: 05-01-2023 Yazar: Kanyon Bilişim

Benzer yazılar

Önceki Yazı

DDoS Nedir?